Nieuws overzicht

Pensioen belangrijk onderwerp bij sollicitatie

Bijna negen op de tien sollicitanten op een functie (84 procent) vinden het belangrijk dat de pensioenregeling tijdens het sollicitatiegesprek op tafel komt. Een derde van die groep (31 procent) vindt het zelfs zeer belangrijk dat het pensioen in zo’n vroeg stadium besproken wordt.

Lees verder

Prijzen koopwoningen 2,3 procent lager

In oktober 2023 waren de prijzen van koopwoningen gemiddeld 2,3 procent lager dan in oktober 2022. Vergeleken met september van dit jaar zijn de prijzen juist weer licht gestegen, met 0,7 procent.

Lees verder

Lenen wordt duurder door stijgende rente

De Europese rente stijgt en daardoor stijgen ook de rentes op kredieten in Nederland. Ook volgend jaar wordt lenen duurder, omdat de maximale rente op kredieten gaat stijgen. Die is nu nog 14 procent en die wordt in 2024 maximaal 15 procent.

Lees verder

Winkels zetten meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in het derde kwartaal van 2023 ruim 4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De hogere omzet is uitsluitend te danken aan de hogere prijzen voor producten. Het totaal aantal verkochte diensten en producvtyen ging namelijk met bijna 3 procent omlaag.

Lees verder

Werkloosheid gedaald na maanden van stijging

In Nederland waren eind oktober 361.000 mensen werkloos. Dat betekent dat 3,6 procent van de beroepsbevolking geen werk heeft. Daarmee is de werkloosheid iets ge3daald ten opzichte van september van dit jaar, toen 3,7 procent werkloos was.

Lees verder

Zorgpremies basisverzekering op een rij

De meeste zorgverzekeraars hebben eind vorige week bekend gemaakt wat de nieuwe premies in 2024 worden. Adfiz, de branchevereniging van financieel adviseurs, heeft de premies van meest voorkomende basisverzekeringen op een rijtje gezet, inclusief de veranderingen sinds 2022.

Lees verder

Iets minder faillissementen in oktober

In oktober zijn minder bedrijven failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. Er is een daling van 1 procent. De trend van het aantal faillissementen is al ruim een jaar stijgend. In de eerste tien maanden van 2023 zijn ongeveer 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Lees verder

Ondernemersvertrouwen daalt licht

Het ondernemersvertrouwen is licht gedaald en komt aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 uit op -10,1. Vooral in de bedrijfstak vervoer en opslag en de industrie verslechterde het vertrouwen.

Lees verder

Nederland nog steeds in lichte recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2023 met 0,2 procent gekrompen. Het is het derde kwartaal op rij dat de economie kromp. Vooral de investeringen van bedrijven zijn teruggevallen. Ook hebben ondernemingen minder besteld, omdat ze hun voorraden nog moeten opmaken.

Lees verder

Waterschapsbelasting gemiddeld 50 euro hoger in 2024

Huiseigenaren betalen in 2024 gemiddeld bijna 50 euro meer waterschapsbelasting dan dit jaar. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een inventarisatie van de Unie van Waterschappen.

Lees verder